English versionClick Here to Visit!Diese HP ist eingetragen bei BlueFischkopp Top100Nedstat Basic - Free web site statistics


Karpervissen met de pen.met brood,kattenvoer,mais,hondenvoer.
goed aas doet vis vangen.Het vissen met de pen, kortweg penvissen, roept bij ons nostalgische herinneringen op.

Voor het boilietijdperk was dit bijna de enige manier van vissen op karper. Er werd wel met ballen roggebrood gevist met een dreg, maar dat bracht veel schade toe aan de vis. In menige put kwamen de gekste bekken naar boven. Dit deed ons zoveel pijn, en ook de karper, dat we hier al snel van afstapten en met een enkele haak op afstand gingen vissen, met aardappel (hele binten) gefleurd, telkens een nieuwe haak aanzettend hebben we heel wat karper gevangen in de polder. Het vissen in putten en meertjes deden we met schuiflood en het aas was wederom roggebrood of jonge kaas.

Het mooiste en ook het meest pure vissen (lees,niet statisch) was het vissen met de pen. Gewapend met een lichte penhengel, 18/00 nylon struinden we alle hoekjes en gaten in de polder af. Onder omgevallen boompjes, in het water gevallen takken, onder en tussen leliebladen lieten we onze pen zakken met een dauwworm, zoete maïs, een stukje aardappel, een grote witte broodvlok, een tros maaien of een stukje kaas.Dikwijls waren we al weken van te voren aan het voorvoeren en konden we niet wachten tot de magische datum van 1 juni werkelijkheid werd. Eindelijk….. opening van het seizoen.

Het had wel wat dat gesloten seizoen, Lezen, observeren waar de vis zich in het voorjaar bevond, struinen langs de waterkant,

Het is jammer dat de huidige jeugd, maar ook veel ouderen onder ons deze manier van vissen nooit gebezigd hebben. Hup… voor een paar duizend gulden, tegenwoordig euro’s kocht men een volledige karperuitrusting. Onderlijnen maken of kopen, een “knikker” aan de hair, wegkwakken en er wat boilies omheen bijvoeren. Zitten en wachten tot die blieper afgaat. Ik weet het, het is een beetje overdreven maar ook voor een groot deel werkelijkheid.

Jammer, maar we zijn nog niet verloren. Probeer het eens uit, de aasaanbieding kan met de penvisserij nog verfijnder dan vroeger. Het lichten van de pen en het daarna wegschieten, soms een grote kolk in het water achterlatend, is een ultime manier van vissen.

Ik geniet er van als ik jonge mensen met een penhengel langs de waterkant zie sluipen, gewapend met een plunjezakje en een schepnet.

 Zij zijn nog niet verloren

Hier zijn nog wat tips voor het vissen op karper met de pen

* Zorg er voor dat je dobber niet zinkt ook niet met aas.
* Let op dat je haak met aas op de bodem ligt.
* Gebruik een werphengel tussen 3.30 en 4.20 meter
* De werphengel moet ook soepel zijn tussen de 1.25 en 1.75 lbs
* Probeer de lijn tussen dobber en hengel zo kort mogenlijk te houden .
* Gebruik een lijn met een dikte van 0.24 tot 0.28 mm ( nylon )
* De haak mag niet te zwaar zijn maatje zes tot vier.
* Je werpmolen moet een goede slip hebben.
* Gebruik bv mais uit blik of  kattenvoer als aas ( blik of zakjes whiskas )
* Maak ook meer dan een voerplek zodat je kan verkassen tijdens het vissen.

De aaskeuze De visplek Wat voor weer Fotografie

Haken en onderlijnen

Werpmolens Hengels

Voeren

Penvissen

Statisch vissen