English version







Click Here to Visit!



Diese HP ist eingetragen bei BlueFischkopp Top100



Nedstat Basic - Free web site statistics


Het weer in karperland wat voor weer is het vandaag gaan we vissen of blijfen we thuis let op het weer dan van je meer karpers.regen,storm,warm,koud,volle maan,voorjaar,winter,zomer,


Als een spiegel

Voorjaar

Wolken en Wind

Regen

Na geld, is het weer, het meest besproken alledaagse onderwerp.

In de karpervisserij is dit niet anders. Vissen kost geld en om te vangen is het weer belangrijk, althans dat blijkt uit allerlei discussies, maar is dit ook zo?

Helder weer en volle maan zijn slecht voor de vangsten. Toch ken ik wateren waarop volle maan en een heldere nacht juist bij uitstek goede vangsten opleveren met het korstvissen.

Jarenlang was ik in de veronderstelling dat dagen voor volle maan en dagen erna slecht waren en dus planden we onze Franse weken ver na of ver vr volle maan. De vangsten waren niet bijzonder. Dikwijls ben ik gebonden aan vaste vakanties in de maand mei en dan is de keuze niet daar. In 2004 viel de volle maan precies in die week, resultaat; we hebben op onze favoriete rivier nog nooit zo veel karpers gevangen.

Over het algemeen wordt verondersteld dat zuidwestenwind de ideale windrichting is. Over het algemeen is dit ook zo maar komt dit ook niet omdat in ons zee-landje de wind merendeels uit zee komt en dus veel zuidwestelijke stromingen met zich mee brengt? Geen wonder dat er met die wind dus het meest gevangen wordt.

Datzelfde geldt voor lagedrukgebieden.

Veelal ligt er een lagedrukgebied boven ons land. Toch gebeurt het dikwijls dat weken aanhoudende westelijke wind nauwelijks vis oplevert.

Noordelijke en oostelijke winden geven in de winter koude temperaturen. Slecht voor de vangsten. En toch ken ik fanatici onder mijn vrienden die juist in de winter geweldig scoorden, soms zelfs onder een dun vliesje ijs vandaan.

Oostelijke winden leveren dikwijls hogedrukgebieden in de zomer en warm weer. Slecht voor de vangsten maar menigeen zal dit bestrijden die in de zomermaanden topvissen heeft gevangen.

Uiteraard zal het weer  en de luchtdruk enige rol van betekenis spelen in het eetgedrag van de vis. Velen onder ons experimenteerden met een karperaquarium thuis. De barometer hing als een sieraad in de kamer en heel dikwijls werden de vissen actief bij een lagedrukgebied. Tijd om de hengels uit de schuur te halen. Dikwijls was dit een succesformule, maar even zoveel keren niet.

Meestal is het zo dat, wanneer er in Tilburg en Nijmegen er niets gevangen wordt, dit in Hengelo en Amsterdam ook zo is. Maar

een garantie is het niet.

Het is ook maar goed zo. Garanties bij het karpervissen en het vissen in het algemeen zullen de sport niet aantrekkelijk maken.

Is het leuk als Amstrong voor de 6e keer de Tour de France wint zonder noemenswaardige tegenstand? Ja voor Amstrong en zijn teammates en enkele Amerikanen maar voor de rest van de wielerminnende wereld?

Verspelen van de altijd grootste vis en blanken( niks vangen) geven de sportvisser een teleurgesteld gevoel, maar bij de doorzetter geeft deze desillusie juist weer een impuls om fanatieker door te gaan.

 Het weer zal altijd een belangrijke rol spelen in karperland, maar het is maar goed dat het onvoorspelbaar is.
 

Voor het weer in Frankrijk kijk hier onder