English version







Click Here to Visit!



Diese HP ist eingetragen bei BlueFischkopp Top100



Nedstat Basic - Free web site statistics

De uitrusting

Zoals al in de tekst was te lezen, is de uitrusting voor het vissen op de karper in deze kleine wateren eenvoudig en licht. Dat moet ook wel, want je moet goed in staat zijn om steeds snel en geruisloos van plek te kunnen veranderen. Je jaagt echt achter de vis aan, steeds opzoek naar groepjes vis die in het oppervlak ligt te zonnen, of beter nog, vissen die op zoek zijn naar voedsel.
Als hengel voldoet een spinhengel met niet te strakke actie met een werpvermogen van zo’n 25 gram. Een hengellengte van rond de 2,4 meter is mij het beste bevallen. Met een kortere hengel kun je vaak niet voldoende over de begroeiing op de oever komen. Met een langere hengel is het op kortere afstanden moeilijker precies te werpen. Ik heb een hele tijd met een 10-grams spinhengeltje gevist van 2,10 meter lang. Het ging op zich prima, maar de lengte was vaak niet voldoende. Het gaf wel enorme sport, maar toch miste wel eens de controle die je met een langere en iets stevigere hengel beter hebt.
Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van dergelijke lichte hengels op een sterke vis als de karper is een hele sterke, betrouwbare lijn. Daarvoor is de gevlochten lijn uitstekend geschikt: enorme trekkracht bij hele dunne diameters. Daar kunnen wij bij deze manier van vissen eigenlijk alleen maar voordelen uithalen. En lijn met 10kg trekkracht heeft toch een diameter van slechts rond de 0,16mm. Ideaal voor het vissen in het oppervlakte met de korst. De dunne lijn zorgt voor goede werpafstanden met slechts een korst aan het einde van de lijn. Een ander groot voordeel ten opzichte van nylon: de lijn is zacht en soepel. Omdat de lijn in het oppervlak ligt (en gevlochten lijnen blijven beter drijven dan nylon lijnen) is deze ook zichtbaar voor de karper. Het is me regelmatig gebeurd dan een karper de lijn pakte uit nieuwsgierigheid. Bij een nylon lijn zal de vis direct onraad bespeuren; de lijn voelt hard en onnatuurlijk aan. Maar bij een gevlochten lijn is er niets aan de hand. De vis pakt de lijn, zwemt er hooguit een stukje mee rond en laat het vervolgens los. Weer wat achterdocht verdwenen, wat je vangstkansen vergroot.
Tot slot is het door deze dunnen lijnen beter mogelijk om tussen de planten te vissen, daar waar de karpers meestal voedsel zoeken. Omdat de lijn zo dun kan zijn, snijdt deze ook veel beter door de planten heen tijdens een dril. Hierdoor is er minder kans op vastzwemmers in de plantenbende en is de vis toch op de moeilijkere plaatsen te belagen.
Al met al reden genoeg dus om voor de (duurdere) gevlochten lijn te kiezen.
De spinmolen die goed bij de hengel past wat betreft formaat en gewicht, moet beschikken over een uitstekende slip. Deze zul je namelijk heel erg hard nodig hebben! Een slip die probleemloos lijn afgeeft, zonder haperen. Elke hapering kan het einde van de dril betekenen door lijnbreuk of omdat de haak losschiet. Daarnaast moet de spoel goed gevuld zijn. Niet te ver, want dan is het risico op het werpen van die bekende vogelnestjes erg groot. Het grote voordeel is meteen het enige nadeel van gevlochten lijn: door de soepelheid raakt de lijn gemakkelijk in de knoop. Dus niet teveel opspoelen. Wel ruim voldoende: hoe beter de spoel in gevuld, hoe beter en verder geworpen kan worden. Aan het einde van de lijn wordt slechts één enkele haak geknoopt. Het is echter wel van cruciaal belang dat de haak zeer goed geknoopt wordt! Door de rekloze lijn komen alle krachten volledig op de knoop en de haak te staan! De haak moet daarom ook erg sterk zijn. Helaas zijn goeie sterke haken van een beetje formaat  lastig te vinden. De meeste haken zijn te klein. De korst blijft dan niet goed zitten voor een stevige worp. De grotere haken zijn vaak dundradig, zodat ze te makkelijk uitbuigen tijdens de dril van een graskarper.
De reden voor een niet te kleine haak is omdat de korst erg slecht op een kleine haak blijft zitten. Zeker als de korst nat is. Deze wordt dan namelijk zacht en zal makkelijk van de haak af vallen. Een vrij grote haak is dus beter.
Een ander onderdeel van de uitrusting is ook niet onbelangrijk: een stevig schepnet, groot genoeg om een behoorlijke graskarper goed te kunnen landen. Een echt kaprernet zoals de boillievissers gebruiken zou ik afraden: die zijn gewoon te groot om nog fatsoenlijk mee langs de waterkant te kunnen struinen. Het is heel belangrijk dat de gehele uitrusting makkelijk en snel te verplaatsen is.
Een landingsnet net met een gesloten frame is het best. Ze zijn niet inklapbaar, maar zijn veel sterker dan de netten met een open voorzijde. Bij dit soort netten worden de twee helften dan met een koord of iets dergelijks met elkaar verbonden. Door deze contructie is het net inklapbaar, maar ook veel zwakker. Door het gewicht van een behoorlijke karper zal het net niet lang meegaan. Daarom raad ik dergelijke netten af.
Om wat extra spullen mee te nemen, zoals de visdocumenten, een tangetje, extra haken, weegschaaltje, enz., draag ik een visjasje met een heleboel zakken. Zo heb ik alles bij me, zonder dat ik steeds een tas mee moet nemen. Het enige losse spul dat ik bij me heb, is een schepnet, een hengel en een zak brood. De andere benodigde spullen zitten in het jasje. Zo hou je je beweeglijkheid het meest optimaal.
 


Met polaroid


Zonder polaroid

Tot slot een klein, maar heel fijn onderdeel van de uitrusting om te hebben: een zonnebril met gepolariseerde glazen. Dit soort zonnebrillen haalt de hinderlijke schitteringen voor een groot deel van het wateroppervlak af. Hierdoor is het veel beter mogelijk om in het water te kijken. Doordat je zicht zo verbeterd wordt, ben je in staat om de karper veel eerder te ontdekken, dan wanneer je niet zo’n dergelijke bril op hebt. En hoe eerder je precies weet waar de karpers zich bevinden, hoe beter je vangstkansen worden...

>>>> lees verder op volgende pagina KLIK HIER >>>